Artrose og kosttilskudd

Hva er artrose?

Det absolutt vanligste leddproblemet hos hunder er artrose og det kan opptre i alle kroppens ledd. Hver femte hund rammes. Mest utsatt er albueledd, hofteledd og bogledd. Artrose er en nedbryting av brusk i kombinasjon med en inflammasjon.

Egentlig er det kroppens forsvar som forårsaker artrosen. Kroppen vil reparere og forsøker å erstatte brusket, men dette er en prosess som mislykkes da de glatte, avrundede leddoverflatene blir ruglete og deformerte. Inflammasjon er en av kroppens forsvarsmekanismer hvor en økt blodtilførsel og hvite blodkropper og antikropper skal bidra til heling. Om diagnosen er artrose blir det i stedet hevelse med smerte og stivhet som følge, og da kreves det behandling.

Symptom på artrose

Behandling artrose

Hva er glukosaminer og chondroitinsulfat?

Glukosamin er et molekyl som behøves for å danne glykosaminoglykaner og hyaluronsyre, molekyler som er viktige bestanddeler av leddbrusk. Chondroitinsulfat er en type  glykosaminoglykan. Man kan tenke på dem som leire (glukosamin) og klossene (chondroitin sulfat) som utgjør en vegg (leddbrusk). Noen kilder til glukosamin inkluderer krabbe, rekeskall og grønnleppet musling. Chondroitinsulfat finnes i bla haibrusk .

Hvorfor er det gunstig med tilskudd av chondroitinsulfat og glukosaminer?

Chondrocytter (bruskceller) bruker disse stoffene til vedlikehold og eventuell reparasjon av bruskvevet. Se informasjon om cosequin.

Utskrift